27-01-08

Djokovic wint eerste grandslamtoernooi

Djokovic wint eerste grandslamtoernooi

zo 27/01/08 - Novak Djokovic heeft de Australian Open op zijn naam geschreven. In de finale klopte hij Jo-Wilfried Tsonga in vier sets: 4-6, 6-4, 6-3 en7-6 (7/2). Djokovic bezorgt Servië zo een eerste overwinning in een grandslamtoernooi.

Djokovic-Tsonga
4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (7/2)
Tsonga, die het publiek als een echte bokser gegroet had, leek wat zenuwachtig te beginnen. Hij verloor meteen zijn opslagspel, maar zette dat slippertje recht.
 
(Belga)

Daarna stond hij, zoals in zijn vorige wedstrijden, bevrijd te spelen en pakte uit met wondermooie punten.

De Fransman serveerde uitstekend en nam het meeste initiatief. Met een sublieme lob pakte Tsonga de eerste set.

In de tweede set stond Djokovic er ook weer. Onder luide aanmoedigingen van zijn jongere broers maakte hij er met een break in het zevende spel 1-1 van.

De Serviër was gelanceerd en ging in een hogere versnelling spelen. Tsonga kreeg het moeilijk, klampte wel aan, maar lag in de langere rally's onder.

Djokovic ging in het derde spel door de opslag van Tsonga en kwam bij een 5-3-stand 0-40 voor. Tsonga werkte zes setpunten weg, maar het zevende was er te veel aan.

Djokovic was fysiek een tikkeltje sterker maar Tsonga gaf niet op. De vierde set werd een nagelbijter.

Djokovic had even verzorging nodig, maar de blessure kraakte hem niet. In de tiebreak liep de Serviër uit tot 4-1 en 5-2, Tsonga kon niet meer reageren en sloeg het eerste matchpunt meteen buiten.

Bio Novak Djokovic

Naam: Novak Djokovic (Ser)
Geboren: 22 mei 1987 in Belgrado (Ser)
Lichaam: 80 kg voor 1,87 meter
ATP: 3e
ATP-titels: 8 (1e: Amersfoort in 2006)
Grandslamzeges: 1 Australian Open 2008

Enkele weetjes:
  • Begon op zijn vierde te tennissen.
  • Hij sloot zijn eerste jaar in ATP-tour (2005) af als jongste speler in de top 100 (18 jaar en vijf maanden).
  • Breekt door in 2007: wint vijf toernooien en speelt de halve finales van Roland Garros, Wimbledon en US Open (verliest in NY finale van Federer).
  • Negende speler die de finale van de Australian Open haalt zonder setverlies.

20:09 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-01-08

Fransman Tsonga zorgt voor eerste stunt

Fransman Tsonga zorgt voor eerste stunt

ma 14/01/08 - Andy Murray heeft de twijfelachtige eer om als eerste mannelijke reekshoofd uitgeschakeld te worden in Melbourne. De jonge Fransman Jo-Wilfried Tsonga was de beul met dienst.

Tsonga - Murray
7-5, 6-4, 0-6, 7-6 (7/5)
Jo-Wilfried Tsonga heeft voor een eerste sensatie gezorgd in Australië. De 22-jarige Fransman wipte Andy Murray (foto), het negende reekshoofd. Beide spelers waren erg aan elkaar gewaagd.
 
(AP)

Murray kreeg geen vat op de opslag van Tsonga en had heel wat last met het energieke spel van de Fransman.

Tsonga dicteerde de wet, maar maakte ook de meeste fouten. Murray, een outsider voor de eindzege na zijn overwinning in Doha, trok in de eerste twee sets nipt aan het kortste eind. 

Maar in de derde set ging het licht even uit bij de Fransman. "Ik was moe en besloot om de derde set te laten lopen en toe te slaan in de vierde. Het werkte."

Tsonga mocht bij 5-4 in de vierde set serveren voor de wedstrijd, maar Murray dwong de jonge Fransman nog tot een tiebreak. Daarin was Tsonga de beste: 7-5.

"Niet het einde van de wereld"

"Ik begon niet goed aan de wedstrijd en dat bleef ik meeslepen", zei Murray. "Hij speelde sterk en ik ging in de fout op de beslissende momenten. Misschien ontbreekt het me nog wat aan ervaring."

De 20-jarige Brit relativeert zijn nederlaag. "Het is niet het einde van de wereld, er zijn ergere dingen in het leven dan in de eerste ronde verliezen."

17:24 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sjarapova wint en ontmoet nu Davenport

Sjarapova wint en ontmoet nu Davenport

ma 14/01/08 - Maria Sjarapova en Lindsay Davenport hebben zich geplaatst voor de tweede ronde. De Russin en de Amerikaanse spelen daarin tegen elkaar. Ook Amélie Mauresmo staat in de tweede ronde, al liep het niet van een leien dakje.

Sjarapova - Kostanic
6-4, 6-3
Maria Sjarapova heeft zonder al te veel moeite de volgende ronde bereikt. De Russin versloeg Jelena Kostanic in twee sets en neemt het in de tweede ronde op tegen de Amerikaanse Lindsay Davenport.
 
(AP)

De Kroatische Kostanic speelde goed mee met Sjarapova, maar op de belangrijke momenten was het vijfde reekshoofd te sterk.

Sjarapova had aan één break genoeg om de eerste set binnen te rijven. Sjarapova ging daarna door op haar elan. Ondanks vijf dubbele fouten stond ze geen enkel breakpunt toe.

Zelf snoepte ze twee keer de opslag van Kostanic af en na anderhalf uur was de wedstrijd afgelopen: 6-4, 6-3.

"Voor een match in de eerste ronde was het goed. Kostanic is linkshandig en daar moet ik altijd aan wennen", zegt Sjarapova (foto).

"Tegen Lindsay zal het beter moeten", weet Sjarapova. "Of het extra lastig is om nu al tegen iemand als Davenport te moeten spelen? Neen, als ik ze nu klop, kan ik iedereen aan."

Davenport kwaad op "gekke" umpire

Davenport - Errani
6-2, 3-6, 7-5
Lindsay Davenport had het niet onder de markt in haar eerste ronde tegen de Italiaanse Sara Errani.

De Amerikaanse, door velen beschouwd als een outsider voor de titel, won de derde set met 7-5.
 
(Belga)

Davenport leek op weg naar een vlotte overwinning na de eerste set (6-2), maar Errani (foto) bleek taaier dan gedacht.

De Italiaanse won de tweede set en kwam een break voor in de derde. Even werd het Davenport wel te veel toen de umpire zijn lijnrechter terugfloot.

"Ben je gek?", riep de tennismoeder. De Amerikaanse bleef echter kalm en tilde op tijd haar niveau weer op om de match toch naar zich toe te trekken.

Met haar zege steekt Davenport Steffi Graf voorbij op het vlak van prijzengeld. Davenport verdiende in haar carrière al 21,897,501 dollar. Het record van Graf stond al tien jaar overeind.

"Ik ben heel blij", reageerde de Amerikaanse. "Ik had nooit gedacht dat ik na mijn zwangerschap nog zou tennissen en dan breek ik nog records ook."

"Het was wel mijn moeilijkste wedstrijd sinds mijn comeback, maar het was ook mijn slechtste", was Davenport kritisch over haar eigen wedstrijd.

Mauresmo bibbert even, maar wint

Amélie Mauresmo heeft een hachelijke situatie met glans rechtgezet. De Française begon met (blessure)twijfels aan het toernooi en die werden alleen maar groter na de eerste set. Ze verloor in de tiebreak van Tatjana Poetsjek.

Daarna kwam de Wit-Russische niet meer in het stuk voor. Mauresmo, pas het achttiende reekshoofd in Melbourne, gunde haar geen enkel game meer.

17:22 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende