02-03-07

Blake is uitgeschakeld, maar dan toch weer niet

Blake is uitgeschakeld, maar dan toch weer niet

vr 02/03/07 - Het nieuwe poulesysteem zorgt voor veel beroering in Las Vegas. Volgens het reglement lag James Blake uit het toernooi, maar hij kon rekenen op het begrip van de organisatie en is dus toch geplaatst voor de kwartfinales.

6-1, 3-1 en opgave

Blake-Del Potro

James Blake speelde in een poule met Jevgeni Korolev en Juan Martin Del Potro. De Amerikaan had zijn eerste partij verloren van Korolev, maar die had op zijn beurt verloren van Del Potro.

Om zich te plaatsen voor de kwartfinales moest Blake dus winnen van Del Potro én mocht hij maximaal vijf games verliezen.

Juan Martin Del Potro
(foto AP)
Bij 6-1 en 3-1 was Blake goed op weg, maar toen gaf Del Potro (ATP-67) op met ademhalingsproblemen (foto).

Volgens de regels van het nieuwe poulesysteem worden bij een opgave de games van die partij echter niet in rekening gebracht.

Dat betekende dat niet Blake, maar Korolev (ATP-99) doorstootte op basis van het onderlinge resultaat tussen beide spelers. Dat werd ook eerst zo meegedeeld door de organisatie, maar later werd die beslissing aangepast.

Blake mocht dus toch naar de kwartfinales, Korolev kreeg als troostprijs 11.375 dollar, het gemiddelde prijzengeld in de kwart- en halve finales.

"Dit is volgens mij de juiste beslissing"

"Toen ze me eerst kwamen vertellen dat ik uitgeschakeld was, begreep ik er niets van", zei James Blake achteraf. "Ik vond dat niet kunnen. Ik denk dat de juiste beslissing werd genomen. Al vind ik het wel jammer voor Korolev."

De ATP paste zijn eigen regels aan en moest dus met een uitleg voor de dag komen. "We hadden de regels vooraf niet goed genoeg uitgelegd", verklaarde ATP-voorzitter Etienne de Villiers.

"Del Potro zei achteraf dat hij niet wist welke gevolgen zijn opgave had en dat hij anders was blijven voortspelen. Bovendien had Blake bijna gewonnen. Maar we moeten wel degelijk een oplossing bedenken voor opgaves", zei De Villiers.

16:28 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.