12-02-07

Vliegen: "Dit is een overwinning van de ploeg"

Vliegen: "Dit is een overwinning van de ploeg"

zo 11/02/07 - Kristof Vliegen is de held geworden van de Belgische Daviscupploeg. Na zijn zege in de eerste wedstrijd tegen Lleyton Hewitt, besliste hij zondagavond het duel met de Australiërs met een zege tegen Chris Guccione. Olivier Rochus had de klus niet kunnen klaren voor ons land. Hij verloor tegen Hewitt het vierde duel. België speelt de kwartfinales tegen Duitsland. "Fantastisch", zei Vliegen.

6-4, 6-4, 6-4

Vliegen-Guccione

Chris Guccione was een maatje te klein voor Vliegen. Figuurlijk dan, want hij is 2 meter lang. Met zijn knoertharde opslag kon Guccione het Vliegen soms moeilijk maken, hij sloeg tien aces, maar meer wapens had hij niet in huis.
Kristof Vliegen
(foto PhotoNews)
Vliegen stond met vertrouwen op de baan en duwde op de juiste momenten het gaspedaal in. Zo forceerde hij met knappe passeerslagen een break in elke set.

In een dolle sfeer hield Vliegen het hoofd koel ondanks de psychologische oorlogsvoering van Lleyton Hewitt langs de baan.

In het beslissende game serveerde Vliegen sterk en kwam hij niet meer in de problemen. Guccione mepte meteen het eerste matchpunt buiten.

Vliegen won zo in drie sets. Begin april speelt België in dekwartfinales thuis tegen Duitsland. Duitsland (met Tommy Haas en Benjamin Becker) klopte Kroatië met 3-2.

Olivier Rochus: "Kristof Vliegen is een kampioen"

Olivier Rochus (speler van België): "Ik kan niet veel zeggen, ik ben te emotioneel, want dit is ongelooflijk. Dit is een overwinning van een geweldige groep. En Vliegen is een kampioen. Aan de wedstrijd tegen Duitsland wil ik nog niet denken, maar het is te doen, zeker met dit thuispubliek."

Kristof Vliegen: "We kunnen iedereen aan"
"Ik heb hier maar een woord voor: fantastisch! Dit is zonder twijfel het mooiste moment uit mijn carrière", zei Kristof Vliegen na zijn overwinning tegen Chris Guccione.
Kristof Vliegen
(foto PhotoNews)
"Het is ook een groot moment voor de hele ploeg. Ik heb Australië niet op mijn eentje geklopt", is Vliegen bescheiden.

"We hebben getoond dat we elk land met faam aankunnnen. Ik was klaar voor een sterke prestatie."

"Ik wou Guccione een keer per set breken en dat is me ook gelukt."

"Ik denk niet dat ik veel meer heb kunnen doen. Ik heb getoond dat ik er sta, ook als onder druk speel. Ik zal me dit weekend nog heel lang herinneren."

Julien Hoferlin: "Ik ben fier dat ik Belg ben"

Julien Hoferlin (kapitein van België): "Dit is fantastisch. Ik voelde zoveel liefde en wilskracht bij de spelers en de staf. Tennis is een individuele sport waarin titels in intieme kring worden gevierd. Maar nu hebben we een hecht team aan het werk gezien. Ik ben fier dat ik Belg ben. Voor mij is deze zege nog mooier dan de overwinning van Rochus en Malisse op Roland Garros."

"De tijd dat Australië het tennis domineerde, is voorbij"
Chris Guccione (speler van Australië, foto): "Ik ben natuurlijk ontgoocheld. Ik kreeg geen kansen om Vliegen te breken. Hij heeft heel goed gespeeld."
Chris Guccione
(foto PhotoNews)
"Ik had wat last van zenuwen. Er was druk, maar dat hoort erbij. Als je daar niet mee omkan, moet je niet tennissen."

John Fitzgerald (kapitein Australië): "Het doet altijd pijn om in de eerste ronde van de wereldgroep te verliezen, maar je kan niet elke keer winnen."

"We dachten dat we een kans hadden, maar Vliegen verdiende de zege. De tijd dat Australië het gebeuren domineerde, is voorbij."

"Tennis is een wereldwijde sport en dat maakt het mooi. Australië heeft enkele beloftevolle jongeren, maar een nieuw team bouwen kost tijd."

Hewitt hangt bordjes in evenwicht tegen O.Rochus

2-6, 3-6, 7-6 (7/4), 6-3, 1-6

O.Rochus-Hewitt

Lleyton Hewitt had de stand na de middag op 2-2 gebracht. Hij had iets recht te zetten na zijn nederlaag tegen Kristof Vliegen.

Hewitt was niet onder de indruk van de bomvolle tennishal in Luik en gaf Rochus meteen van jetje. Ook een 2-0-voorsprong van Rochus in de tweede set baarde de ervaren Australiër geen zorgen.

Olivier Rochus
(foto Belga)
In de derde set kreeg Rochus hoop. Het regende breaks en bij 5-4 serveerde hij voor setwinst. Dat lukte Rochus niet. In de tiebreak was het wel raak.

Olivier Rochus ging door op zijn elan in de vierde set en liep tot 4-0 uit. Hewitt kroop nog dichterbij, maar bij 4-3 vond Rochus het welletjes.

De dappere Belg maakte er 6-3 van en dwong een beslissende set uit de brand.

De Belgische supporters zetten een vreugdedansje in, maar ze kraaiden iets te vroeg victorie, want Hewitt mag je nooit uittellen.

De voormalige nummer één van de wereld spurtte naar een 3-0-voorsprong. Dat overleefde Rochus niet.

België - Australië, in Luik op gravel: 3-2
BelgiëAustralië
Kristof VliegenLleyton Hewitt4-6, 6-4, 3-6, 6-3, 6-4
Olivier RochusChris Guccione3-6, 7-5, 6-2, 6-3
Vliegen/O.RochusHewitt/Hanley2-6, 4-6, 2-6
Olivier RochusLleyton Hewitt2-6, 3-6, 7-6, 6-3, 1-6
Kristof VliegenChris Guccione6-4, 6-4, 6-4

21:27 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.