25-12-06

"De Fed Cup winnen we wellicht nooit meer"

"De Fed Cup winnen we wellicht nooit meer"

ma 25/12/06 - Justine Henin-Hardenne en Kristof Vliegen hebben het Belgische tennisseizoen kleur gegeven. Henin slaagde erin om de vier grandslamfinales te spelen, haar titel op Roland Garros te verlengen en de Masters te winnen. Vliegen maakte de grote sprong voorwaarts en sloot het jaar als beste Belg af. De Fed Cup en de Daviscup zorgden voor succes, maar ook voor tranen. Steven Martens, nu ex-VTV, belicht voor sporza.be het voorbije tennisjaar.

"VOLGEND JAAR MOETEN KIM EN JUSTINE GOED KIEZEN"
1. Mauresmo profiteert van Belgische blessures
De Australian Open staan in januari altijd garant voor spektakel en de editie 2006 voor een pak (Belgische) miserie. Kim Clijsters en Justine Henin bereiken de halve finales, maar dan slaat het noodlot toe.
Amélie Mauresmo
(foto Belga)
Clijsters zakt in haar strijd tegen Amélie Mauresmo door haar rechterenkel in de derde set. Het verdict is hard: een scheur in haar gewrichtsband.

Net op tijd raakt Clijsters fit voor de Diamond Games in Antwerpen, waar ze de finale verliest van... Mauresmo.

De Française breekt trouwens de ban in 2006, want in Melbourne schrijft Mauresmo een eerste grandslamtitel op haar naam.

De finale tegen Henin eindigt wel op een anticlimax: na 6-1 en 2-0 geeft Henin er de brui aan, met maagproblemen.

"Oei, het is toch weer niet van dat", dacht Martens

"Je mag niet vergeten dat Clijsters niet fit aan de Australian Open begon. Ze kampte al met een rugprobleem in Sydney", zegt Martens. "Haar lichaamsbouw zorgt snel voor overbelasting van haar gewrichten. Toch haalde ze maar mooi de halve finales."

"Bij Justine is het anders. Daar heb ik de indruk dat ze vaker met haar gezondheid worstelt. Ik heb bij die finale commentaar gegeven. Maar haar opgave was een totale verrassing, ook voor mij."

"Dat bewijst dat beiden ook in 2007 zorgvuldig hun doelen zullen uitkiezen. Net om het risico op blessures (Clijsters) en gezondheidsproblemen (Henin) tot een minimum te beperken."

2. In Parijs zet Henin opnieuw de puntjes op de i
Clijsters begint met ambitie aan het gravelseizoen. Ze juicht in Warschau (tegen Koeznetsova) en lijkt klaar om Henin van de troon te stoten op Roland Garros.
Justine Henin
(foto AP)
Henin wint trouwens geen enkel voorbereidingstoernooi op gravel, maar dat is stilte voor de storm.

Henin haalt niet meteen haar beste tennis boven, maar niemand is tegen haar opgewassen. Ook Clijsters niet. In de halve finale kleurt Parijs opnieuw Belgisch, maar de pret duurt niet lang. Henin is superieur en laat Clijsters verweesd achter (6-3, 6-2).

Svetlana Koeznetsova is Henins opponente in de finale, maar de Russin buigt in twee sets.

Met een brede glimlach neemt Henin haar derde Coupe Suzanne Lenglen in ontvangst, haar tweede op een rij, haar vijfde grandslamzege in totaal.

"Vergeet niet dat Kim en Justine vroeg begonnen zijn"

"In Parijs stak Henin er met kop en schouders bovenuit", zag ook Martens. "Ook Clijsters kan best uit de voeten op gravel, maar net niet zo goed als Henin."

"Dat Henin een menselijk gelaat kreeg in Parijs? Ach, je mag niet vergeten dat Kim en Justine heel vroeg in het circuit zijn beland. Toen waren ze nog niet volwassen."

"Nu hebben ze die (menselijke) ervaring wel. Ze zijn wat gelouterd, ook door pech en blessures. Ze worden ouder en dan kun je al makkelijker relativeren. Dat geldt ook voor Henin. Misschien bedoelde l' Equipe met de titel: "Henin, een menslijke kampioene" net dat?"

3. Wimbledon blijft een hiaat op Henins palmares
Henin verteert de overgang naar gras trouwens zonder moeite. In Eastbourne is ze opnieuw te sterk voor Clijsters (HF) en Anastasia Myskina (F).
Justine Henin en Kim Clijsters
(foto Belga)
"Dit geeft vertrouwen voor Wimbledon", luidt het, het enige grandslamtoernooi dat nog ontbreekt op haar palmares.

Samen met Clijsters legt Henin een vrij eenvoudig parcours af, tot de Belgische toppers elkaar weer treffen in de halve finales. En opnieuw delft Clijsters het onderspit.

Op zondag 8 juli heeft Henin een afspraak met de geschiedenis. Ze kan als tiende vrouw elk grandslamtoernooi minstens een keer winnen, maar (alweer) Mauresmo steekt daar een stokje voor, in drie sets.

"Justine Henin was aan het einde van haar Latijn"

"Ik dacht echt dat Henin die finale zou winnen", zegt Martens. "Maar ze was toen aan het einde van haar Latijn, denk ik. Haar bobijntje was net af."

"Mauresmo had wel die resereves, want ze lag er al vroeg uit in Parijs. Voor Henin is de timing van zeer groot belang: maximale inzet op het juiste moment. Vóór Wimbledon won ze Eastbourne op een schitterende manier. En dan geldt weer de vraag: wat is de beste voorbereiding?"

Clijsters verloor weer een halve finale van Henin. "Tja, maar anderzijds staat ze wel in de halve finale. Henin was in 2006 gewoon net iets sterker. Punt."

4. Pols nekt Clijsters weer, Sjarapova glundert in de VS
Op hardcourt voelt Clijsters zich als een vis in het water. Ze begint haar Amerikaanse tournee uitstekend, met een klinkende prestatie in Stanford. Maar in Montreal slaat het noodlot opnieuw toe.
Justine Henin en Maria Sjarapova
(foto Photonews)
Clijsters blesseert zich aan haar pols (dezelfde blessure als twee jaar geleden) en kan haar titel op de US Open niet verdedigen. Pas begin november slaat ze in Hasselt weer een balletje. Met succes, want ze wint het toernooi.

Henin bereikt in New York haar vierde grandslamfinale op rij, maar het is Maria Sjarapova die de show steelt. De Russin speelt ijzersterk en krijgt de tennisfans makkelijk op haar hand. In de finale kraakt Sjarapova Henin in twee sets.

De US Open betekent ook het einde van een levende legende. Martina Navratilova slaagt er in het dubbelspel nog in om een 59e grandslamtitel aan haar palmares toe te voegen. Maar dan houdt ze het, een maand voor haar 50e verjaardag, definitief voor bekeken. "Ik stop omdat ik het zo wil, niet omdat ik het niet meer kan. Het is hoog tijd om te gaan slapen."

"Dubbelspel bij de vrouwen is hét zwakke broertje"

"Clijsters was weer bezig aan een reeks toernooien, na Wimbledon. En dat bleek uiteindelijk geen optimale voorbereiding. Je ziet ook dat ze na die gedwongen pauze veel scherper was op de Masters", vindt Martens.

"Op de US Open speelde Sjarapova oppermachtig. Dat heeft ze vooral te danken aan haar service, waar ze veel vooruitgang heeft geboekt. Vergeet ook niet dat ze 1,88 meter groot is."

Over het afscheid van Navratilova tot slot. "Ze is een grote kampioene, zonder twijfel. Maar dit toont ook de specificiteit van het dubbelspel bij de vrouwen aan. De ervaring en het positiespel zijn belangrijker dan de basisconditie."

"Meteen is bewezen dat het dubbel bij de vrouwen hét zwakke punt in het hedendaagse tennis is. De Chinezen hebben niet voor niets goud behaald op de Spelen in Athene. Ze hebben dat goed bekeken."

5. Henin bekroont haar seizoen met grandioze Masters
Op de Masters in Madrid is Kim Clijsters net op tijd weer fit. Ze verliest haar eerste duel van toernooifavoriete Maria Sjarapova, maar bereikt wel de halve finales op het officieuze WK. Daar heet de beul met dienst alweer Amélie Mauresmo.
Justine Henin
(foto Photonews)
Justine Henin werkt een haast foutloos parcours af. In de halve finales rekent ze met subliem tennis af met publiekslievelinge Sjarapova.

Dan al is Henin zeker om het seizoen af te sluiten als de nieuwe nummer een.

Haar jaar bekroont ze trouwens in stijl, want ze wint de Masters voor de eerste keer.

Mauresmo komt in de finale duidelijk te kort. "Nu is het tijd voor een feestje en een verdiende vakantie", besluit Henin met de glimlach.

"De Masters-finale is het beste wat ik dit jaar zag"

"Op de Masters zag je volgens mij het beste tennis van afgelopen jaar", zegt Martens. "De kwaliteit van de wedstrijden lag zeer hoog."

"De Masters boden spankracht op het hoogste niveau. De beste vier speelsters van 2006 speelden de halve finales. Echt top."

"De finale tussen Henin en Mauresmo was ook het beste wat ik bij de vrouwen heb gezien. Al blijft er één wedstrijd uitpikken heel moeilijk uiteraard."

"ALS ONZE MANNEN DE DRIVE VINDEN, KAN TOP 20"
1. De grote sprong voorwaarts van Kristof Vliegen
De VTV (Vlaamse Tennisvereniging) zet begin december Kristof Vliegen in de bloemetjes. De 24-jarige Vliegen krijgt immers de trofee "Tennisprestatie van het Jaar".
Kristof Vliegen
(foto Belga)
Niet onterecht, want in 2006 rukt hij op van de 93e naar de 31e plaats op de wereldranglijst. Hij is daarmee ook de beste Belg bij de mannen.

Vliegen slaagde er evenwel niet in om een eerste ATP-toernooi op zijn palmares te schrijven. Uitgerekend Daviscup-maatje Olivier Rochus vergalt Vliegens feestje. In München (gravel) juicht de jongste Rochus in een Belgische finale (6-4, 6-2).

De toon is meteen gezet: Rochus en de andere Belgische mannen willen uit de schaduw van Henin en Clijsters treden.

"Deze eerste volledig Belgische finale is schitterend voor het Belgische tennis. Vooral voor de mannen. Het is ongelooflijk dat vier Belgen in de top 100 staan", zegt Rochus.

"Die Belgische finale in München was historisch"

"Vliegen zorgde dit seizoen ongetwijfeld voor The Move of the Year", zegt Martens. "Heel knap wat die presteerde, buiten alle verwachtingen."

"Die Belgische finale in München is ook historisch, hé", benadrukt Martens. "Niet veel landen kunnen pronken met zoiets, vergeet dat niet."

"In die optiek moet je ook de organisatie van de Belgian Masters zien. Het mannentennis zit op een positieve golf en dan is zo een initiatief welkom natuurlijk."

2. Andere mannen houden stand, zonder uitschieter
Xavier Malisse (ATP-36) begint het tennisseizoen in stijl: in januari speelt hij twee finales, maar twee keer verliest hij. In Adelaide (VS) is Florent Serra te sterk, in Delray Beach (VS) houdt Tommy Haas in de tiebreak van de derde set zijn zenuwen beter onder controle.
Xavier Malisse
(foto Belga)
Wat daarna volgt, is een jaar zonder echte piekmomenten. Al ontdoet Malisse zich wel van zijn lange haren in Madrid. Ook voor Olivier Rochus (ATP-39) is de top 20 nog iets te hoog gegrepen, ondanks toernooiwinst in München.

Cristophe Rochus (ATP-70) is een eeuwige twijfelaar, maar in de finale van het ATP-toernooi van Rotterdam krijgt hij een pak voor de broek. Na die pandoering van Radek Stepanek denkt de oudste Rochus zelfs aan stoppen. Maar in de zomer vindt hij zijn tweede adem terug.

Dick Norman (ATP-133) tot slot blijft pal staan in het circuit. Ondanks zijn 35 jaar staat hij nog altijd garant voor spektakel. Onder meer zijn duel in de tweede ronde van Roland Garros, tegen thuisspeler Gaël Monfils, zorgde voor een knap Belgisch tennismoment.

"De lat ligt nu gewoon hoger voor de mannen. Punt"

Zit er toptwintig in voor de mannen, vroeg sporza.be ook aan Martens? "Dat kan natuurlijk, maar dat is enorm gelinkt aan de drive van het moment."

"Het is geen kwestie van niet kunnen, maar een kwestie van het juiste moment. De winning-mood vinden. Als een van hen die een tijdje vindt, kunnen die stijgen."

"Maar een zege op een grandslam is te hoog gegrepen voor de mannen. We zijn natuurlijk ook ongelooflijk verwend met de meisjes. De lat ligt gewoon hoger voor de mannen, dat is het probleem."

"MET KIM ERBIJ HADDEN WE DE FED CUP GEWONNEN"
1. De Fed Cup eindigt in tranen voor Belgische vrouwen
De Fed Cup zorgt elk jaar voor dezelfde discussie: spelen Kim Clijsters en Justine Henin? Ook in 2006 was dat niet anders. In de kwartfinales tekenen beide toppers alvast present. Met succes, want Rusland wordt met 3-2 opzij gezet.
Carl Maes, Justine Henin en Kim Clijsters
(foto Belga)
De halve finale staat net na Wimbledon op het menu. Henin past voor het duel tegen de VS, want "fysiek te vermoeid". Clijsters neemt de rol over, samen met Kirsten Flipkens. Met succes. Maar het moet gezegd, de VS laten hun toppers thuis.

Clijsters geeft na de zege meteen mee dat ze ook paraat zal staan in de finale. "Maar tegen Italië zullen we ook Justine nodig hebben", zegt Maes. Maes' verzoeningsoperatie lukt en Henin hapt toe. Maar Clijsters loopt midden augustus haar polsblessure op en weg is de droom.

Midden september schreeuwt Clijsters de longen uit haar lijf om België naar een tweede Fed Cup-zege te helpen. Henin maakt de nederlagen van Flipkens telkens goed, maar het beslissende dubbelspel eindigt met een sisser. In de derde en beslissende set kan Henin niet meer voort. Een knieblessure beëindigt de droom.

"Te veel patékes eten zorgt uiteindelijk voor buikpijn"

"De blessure van Clijsters kwam er op een zeer ongelukkig moment. Anders hadden we zeker de Fed Cup gewonnen", zegt Martens.

"Want het plaatje was mooi. Kim en Justine hadden zich geëngageerd. Ik denk dat het nu wel lang zal duren voor we de Fed Cup nog eens winnen. Maar ik begrijp ook dat Kim en Justine niet zomaar toehappen. Na Wimbledon was Justine echt moe. Haar beslissing om voor de halve finale af te zeggen, was aannemelijk."

"En dat is geen typisch Belgisch fenomeen, hé. Ook bij de andere landen laten toppers af en toe verstek gaan. We moeten gewoon beseffen dat "veel patékes buikpijn oplevert". Ook Kim en Justine beseffen dat je alleen de beste patékes moet eten."

2. Belgische mannen hebben Malisse niet nodig
Na een eenvoudig parcours in Oekraïne (1-4) wacht de Belgische mannen een aartsmoeilijke verplaatsing naar Slovakije, met onder anderen Dominik Hrbaty. Eind september is de inzet niet gering: een plaats in de wereldgroep.
Julien Hoferlin en Olivier Rochus
(foto Belga)
Julien Hoferlin (39), de coach van Olivier Rochus, is sinds februari de opvolger van Steven Martens. Hoferlin slaagt erin een ploeg te smeden, zonder Xavier Malisse.

Want Rochus en Kristof Vliegen zijn Malisses kuren (soms wil hij meedoen, soms niet) beu. Na overleg beslissen beiden om voortaan zonder dat Belgische woelwater in de Daviscup te strijden.

In Bratislava zorgen de Belgen voor een stunt. Het dubbelspel is hét kantelmoment: Vliegen en Rochus verrassen het duo Hrbaty-Mertinak in vijf sets.

België behoort weer tot de elite. In 2007 komt Australië op bezoek voor de eerste ronde. Met of zonder Malisse? "Ik wil er weer bijhoren", laat die alvast weten.

"Samen uit, samen thuis", vindt ook Steven Martens

"Julien Hoferlin heeft het uitstekend gedaan. Niet voor niks heb ik hem getipt als mijn opvolger. Ik ken hem al heel lang, ik wist dat hij de geknipte persoon was", zegt Martens.

"Bij de mannen is de situatie ook lichtjes anders dan bij de vrouwen. En grandslam winnen is voor onze mannen te hoog gegrepen. In de Daviscup kunnen Rochus en co bovendien boven zichzelf uitstijgen."

En Malisse dan? "Tja, enerzijds is het jammer dat we niet onze beste spelers opstellen. Maar anderzijds is de beslissing van de ploeg begrijpelijk. "Samen uit, samen thuis", is het devies. En daar kan ik me in vinden."

OVER "FEDERERS VESTJE" EN "DE VERSLETEN AGASSI"
Steven Martens kan ook niet om Roger Federer heen. "De Zwitser is buitengewoon. Dat witte vestje dat hij op Wimbledon droeg, is dan ook symbolisch."
Roger Federer
(foto Belga)
"Dat beeld overstijgt het tennis. In dat vestje zit alles waar Federer voor staat: een gentleman die nu al geschiedenis schrijft, kraaknet bovendien. En het verwijst ook naar het elitaire van de jaren 20 en 30. Hij is ook de allerbeste."

"De Wimbledon-finale vond ik ook hét tennismoment bij de mannen. Federer had stillaan een Nadal-complex. Velen vergeten dat, maar toen heeft de nummer een dat complex van zich afgeschud."

Over het afscheid van Andre Agassi. "Na een buitengewone carrière was die gewoon versleten. Vóór de US Open had hij voor zowat elk toernooi afgezegd. Dat hij Marcos Baghdatis dan nog klopt in vijf sets, is schitterend. Hij stond twee sets achter, hé."

"Die Benjamin Becker klopt Agassi dan. Tja, misschien is die naam wel symbolisch. Een mooi einde toch, niet?" alludeert Martens op Boris Becker.

"ENGELAND WAS OOK VOOR MIJ EEN VERRASSING"
Het tennisjaar eindigde met een klein bommetje. Carl Maes en Steven Martens gaan in 2007 immers in Engeland aan de slag.
Steven Martens
(foto Belga)
"Ook voor mij was het ergens een verrassing", zegt Martens. "Ik heb lang getwijfeld. Maar de uitdaging spreekt me aan. Begrijp me niet verkeerd, maar in Vlaanderen was het te "easy" geworden. Het zwaarste werk ligt achter de rug."

"Met Maes kan ik bovendien goed samenwerken. Voeg daar nog een financieel aantrekkelijk voorstel bij en het plaatje is rond. Ik kijk ernaar uit."

Martens en Maes worden omringd door klinkende namen zoals Brad Gilbert of ook Paul Annacone. "De LTF kikt een beetje op namen, vandaar. Maar ook aan de basis heb je bekwame mensen nodig."

"Hopelijk komt Clijsters terug, zo een beetje à la Hingis"

2007 wordt het afscheidsjaar van Kim Clijsters. "Tot Wimbledon heb ik mijn planning al gemaakt", liet ze al weten. "Wat er daarna gebeurt, weet ik nog niet."

Clijsters wil in de zomer trouwen met haar vriend, basketbalspeler Brian Lynch (Bree). "De planning na Wimbledon hangt af van het huwelijk en de huwelijksreis."

"Het is spijtig dat Kim Clijsters stopt", vindt uiteraard ook Steven Martens. "Maar ergens hoop ik toch dat ze terugkeert, een beetje zoals Martina Hingis deed."

"Ik heb respect voor haar beslissing. Alles wat ze bereikt heeft, deed ze op eigen kracht. Ze is een topatlete. Maar goed, ieder zijn leven. Kim wil trouwen en een ander leven leiden."

13:38 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.