01-12-06

"Groot-Brittannië heeft veel progressiemarge"

"Groot-Brittannië heeft veel progressiemarge"

do 30/11/06 - België is twee topfiguren uit het tennis kwijt. Steven Martens en Carl Maes gaan aan de slag bij de Britse tennisfederatie LTA. Martens stopt bij de Vlaamse Tennisvereniging, Maes is niet langer de Fed Cup-kapitein.

Carl Maes is de nieuwe tennisbaas van de Britse vrouwen. Hij heeft de moeilijke taak om het kwakkelende Britse vrouwentennis uit het slop te halen.
Carl Maes
(foto PhotoNews)
Maes werkte al deeltijds met de Engelse jeugd. Nu gaat Maes voltijds voor de LTA werken. Hierdoor moet hij zijn functie als Fed Cup-coach opgeven.

"Carl is een van de meest ervaren en meest gerespecteerde vrouwencoaches ter wereld", klinkt het bij de LTA.

"Carl boekte vooral succes als persoonlijke coach van Kim Clijsters. Hij zorgde er ook voor dat België de laatste vijftien jaar regelmatig top 100-speelsters kweekte."

De hoogst gerangschikte Britse speelster is Anne Keothavong (WTA-144). Maes zal worden gesteund door Nigel Sears, de ex-coach van o.a. Daniela Hantuchova.

Martens stapt op als technisch directeur van de VTV
Terwijl de overgang van Carl Maes al een tijdje in de lucht hing, is de overstap van VTV-coördinator Steven Martens een veel grotere verrassing.
Steven Martens
(foto Belga)
Steven Martens is de nieuwe technisch coördinator van de LTA. Hij zal vooral opereren vanuit het nieuwe nationale trainingscomplex in Roehampton.

Martens moet zorgen voor de technische ondersteuning van het Britse tennis. Hij moet nieuw talent helpen opsporen en gaat Britse topcoaches opleiden.

Martens blijft nog twee maanden technisch directeur bij het VTV. In die periode gaat hij samen met de vereniging op zoek naar een oplossing.

Wellicht zullen zijn taken overgenomen worden door verschillende mensen. Wie Carl Maes opvolgt als Fed Cup-coach, is nog niet bekend.

"Steven heeft een centrale rol gespeeld in de opbouw van een van de beste tennissystemen in de wereld", zegt de LTA. "Hij was verantwoordelijk voor het opsporen en opleiden van getalenteerde spelers. Hij was bovendien bondscoach van de Belgische mannen en vrouwen."

"Het contact met Carl was belangrijk"
"Ik trap misschien een open deur in", zegt Steven Martens op Sporza Radio, "maar ik kijk uit naar deze uitdaging."
Steven Martens
(foto Belga)
"België is genereus geweest voor mij: ik heb de kans gekregen om kennis op te doen en mijn vaardigheden te ontwikkelen", legt Martens uit.

"Maar nu kan ik deze zaken toepassen in een groter land. Het is bovendien een land dat nog heel wat progressiemarge heeft."

Speelde de keuze van Carl Maes een rol in zijn eigen beslissing? "Het contact met Carl was uiteraard belangrijk. Hij is een toffe collega en hij heeft een zetje in de goede richting gegeven."

De Vlaamse Tennisvereniging reageerde aangeslagen op het vertrek van Martens. "Iemand met zo'n knowhow, inzet en charisme verliezen, van de ene dag op de andere, komt hard aan", zei secretaris-generaal Walter Goethals aan Sporza tv. "We zetten nu even een stapje terug, om er daarna twee vooruit te doen."

16:23 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.