29-05-06

Wat zeggen de kranten over RG

Wat zeggen de  kranten over RG;

de Hln;

Clijsters na moeizame tweede set naar tweede ronde

Virginie Razzano werd wakker in de tweede set.
Maar Clijsters haalde het toch in twee sets.

Kim Clijsters heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. Ze klopte de Française Virginie Razzano, nummer 68 op de wereldranglijst, in twee sets in 1u14'. Na een gezondheidswandeling in set 1 (6-0) moest Clijsters alle zeilen bijzetten om Razzano van zich af te schudden. Ze maakte een 2-5 achterstand goed, redde tijdens die remonte drie setballen en haalde het tenslotte in de afsluitende tiebreak met 7-4. In de tweede ronde speelt Clijsters tegen de winnares van de partij tussen de Argentijnse Mariana Diaz-Oliva (WTA 88) en de Spaanse Conchita Martinez-Granados (WTA 95).

Agressieve Clijsters
Overtuigend: zo kan je de manier omschrijven waarmee Kim Clijsters de eerste set binnenhaalde tegen Virginie Razzano. De Française wist duidelijk van geen hout pijlen maken en kon tegen een agressieve Clijsters nauwelijks iets inbrengen. Eén schamele winner wist Razzano te produceren, voor de rest sprokkelde ze haar weinige punten dankzij missers van Clijsters. Met een 6-0 na amper 22 minuten leek een snelle terugkeer naar de kleedkamers voor de Limburgse de logica zelve.

Missers
Zo moeiteloos Clijsters de eerste set naar zich toetrok, zo belabberd acteerde ze in de tweede. In geen tijd stond ze 3-0 achter, mede omdat Razzano zich een stuk gedrevener over de court voortbewoog. Al hielp Clijsters met een rist onnodige fouten aardig mee. Die opeenstapeling van missers leidde tot een eerste setpunt voor Razzano bij 5-2, door Clijsters vakkundig weggeserveerd. Dankzij een dubbele fout van de Française lukte Kimmie de noodzakelijke rebreak (5-4), maar bij haar daaropvolgende opslagspel kondigde zich andermaal onheil aan. Razzano versierde twee nieuwe setpunten, Clijsters gomde ze wéér knap uit. Een tiebreak moest de beslissing brengen en daarin knokte onze landgenote zich naar 6-3. Matchpunt nummer 2 bracht de verlossing. (LPB/belga)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flipkens neemt revanche op Pichet en mag naar tweede ronde Kirsten Flipkens (WTA-150) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het vrouwenenkelspel op Roland Garros. Onze landgenote, die na loting als lucky loser werd opgevist uit de kwalificaties, haalde het maandagnamiddag met 6-2, 6-3 van de Française Virginie Pichet (WTA-204). De partij duurde 1u03'. Zondag verloor Flipkens nog van Pichet in de derde kwalificatieronde (5-7, 6-2, 8-6). Het was haar allereerste aantreden op de hoofdtabel van een grandslamtornooi.

Flipkens en coach Marc De Hous hadden hun les van daags voordien goed onthouden. Ze brak snel tot 2-1, om via 3-1 naar 6-2 door te stomen in 28 minuten. Het aantal directe fouten van de twee bleef evenwichtig, maar onze landgenote toonde zich ondernemender (66 winners tegenover 48) en serveerde bovendien heel goed. In het eerste spelletje van de tweede set klampte Pichet nog aan met vijf geredde breakballen, maar een opeenstapeling van directe fouten (41 tegenover 28) zorgde finaal toch voor de break. Flipkens, ex-nummer één van de wereld bij de junioren, putte nog wat meer vertrouwen en won makkelijk de tweede set in 35 minuten.

In de tweede ronde wacht de Molse de winnares van het duel tussen de Italiaanse Flavia Pennetta (WTA-19/17de reekshoofd) en de Amerikaanse Bethanie Mattek (WTA-102). Flipkens ontmoette nog geen van beide speelsters op het circuit.

 

Dramatische openingsdag voor mannen: Malisse verliest thriller

Malisse wisselde opnieuw het schitterende met het slechte af.
Massu schreeuwt het uit. De Chileen is een absolute vechtjas.
De X-Man kreeg het Belgische legioen na een moeizame start op de hand.
Deschacht en Vanderhaeghe kunnen de spanning nog nauwelijks aan.
Malisse druipt af. De echte top lijkt niet voor hem weggelegd.

De Belgische mannen hebben Roland Garros op dramatische wijze ingezet. Nadat eerder op de dag Kristof Vliegen een vijfsetter verloor na zeven matchballen gemist te hebben, liet ook Xavier Malisse een -heroïsche- zege in de vijfde set liggen. De Kortrijkzaan sleepte tegen olympisch kampioen Massu met bijwijlen schitterend tennis na een 0-2 achterstand een vijfde set uit de brand en had daarin drie breakkansen om 5-2 voor te komen. De X-Man getuigde van zo veel mentale weerbaarheid, maar werd gedwongen tot een fysieke slijtageslag in die beslissende set. Alsof Hitchcock het scenario geschreven had, kon de Chileen pas zijn zesde matchbal verzilveren bij 8-7 in zijn voordeel. Na 4u24' boog Malisse zwaar ontgoocheld het hoofd: 6-1, 7-5, 1-6, 4-6 en 9-7. Malisse had zeker meer verdiend, was ook de betere speler maar liet het net op de belangrijke momenten afweten. Geen virtuele derde ronde tegen Federer voor onze landgenoot. Van deze opdoffer zal Malisse ongetwijfeld even moeten bekomen. De X-Man is even een gebroken man.

Chileens graniet
Malisse stelde vooraf dat hij niet verwachtte om super te starten. Hij zou geleidelijk wel zijn ritme vinden. Onze landgenoot kreeg gelijk, al betwijfelen we of hij ook een 5-0 achterstand na 22 minuten in gedachten zal gehad hebben. Als een Chileense brok graniet haalde Massu alles terug met wat Malisse hem bekogelde, al was dat aanvankelijk mager vuurwerk. De X-Man speelde veel te weinig agressief en trok zich te diep terug achter de baseline, waardoor het zelfs Massu was die de winners opstapelde. Pas bij 5-0 wist Malisse dankzij vier goeie eerste services zijn eerste spel binnen te halen. Ook in het begin van de tweede set leek er geen beterschap op komst voor Malisse. Een tactisch sterke Massu zocht en vond geregeld de backhand van Malisse, die geregeld in de fout ging. Aan de overkant had de Chileen dikwijls de tijd om naar zijn zware forehand te zoeken, waardoor Malisse al snel een nieuwe break moest incasseren.

Grootse Malisse
Maar, zoals beloofd, vond Malisse geleidelijk zijn ritme. Zijn forehand vond steeds meer de juiste lengte en de scherpe hoeken. De Kortrijkzaan ging een eerste keer door de opslag van Massu om op gelijke hoogte te komen in de tweede set. Maar bij 5-5 stak Massu opnieuw een tandje bij. Met quasi foutloos tennis haalde hij de twee volgende games en de tweede set binnen. Na twee sets stond de Chileense olympische kampioen op amper 15 unforced errors. Daarin kwam in de derde set eindelijk verandering in, al had dat ook veel met de precisie van een met steeds meer vertrouwen spelende Malisse te maken. De ongelofelijk handige Malisse diste zijn beste tennis op en dan is het genieten geblazen. Op een halfuurtje had hij de derde set binnen (6-1) en ook in set vier volstond een snelle break voor onze landgenoot (6-4). Massu ging steeds meer aan het twijfelen en leek in niets meer op de speler van de beginfase. Na een coaching warning kreeg hij ook een time warning. Niet veel later sneuvelde ook een racket. Kost die normaal voor Malisse voorbestemd is, maar die getuigde van verbazend veel mentale en fysieke sterkte.

Pijnlijke conclusie
Ook in de beslissende vijfde set stoomde Malisse -aanvankelijk- door. Massu wist geen raad meer met de dikwijls heerlijk variërende Malisse, die de mooie punten opstapelde en het Belgische publiek (met ook zijn Anderlecht-vrienden Deschacht en Vanderhaeghe in de tribune) helemaal op zijn hand had. Massu leek te begeven onder de vele scuds die Malisse afvuurde (4-1), maar dat was buiten de wilskracht van de Chileen gerekend. Bij 4-2 achter werkte Massu drie breakpunten weg. Het zou het sleutelmoment in de partij betekenen, want Malisse verloor zijn break voorsprong en kreeg het fysiek steeds moeilijker. De X-Man, die op het einde van de vierde set al een kiné-verzorging achter de rug had, begon terug met vertwijfeling te spelen en moest het initiatief steeds meer aan Massu laten. Maar ook die zat er stilaan helemaal door, wat een superspannende slotfase opleverde met wisselende kansen. Uiteindelijk bleek Massu fysiek toch de iets sterkere en kon hij zeker op de cruciale punten toeslagen. Malisse wou -tot zijn verdienste- ook niet van wijken weten en redde nog vijf matchpunten. Nummer zes was er te veel aan. Malisse blies opnieuw te veel warm en koud en bleef ontgoocheld achter na een thriller van serieus formaat. Hij liet beklijvend tennis zien, maar de slotconclusie is pijnlijk. Met of zonder coach, de echte top lijkt niet voor Malisse bestemd. (ODBS)

Vliegen nog onderuit na zeven matchballen

Ontgoocheling voor Vliegen.
Dlouhy blij met zijn stuntzege.

Wat een ontgoocheling voor Kristof Vliegen. De Limburger versierde in de vierde set maar liefst zeven matchballen tegen de onbekende Tsjech Lukas Dlouhy (ATP 86), maar kon er niet eentje van benutten. The Fly ging vervolgens pijnlijk onderuit in de vijfde set: 4-6, 6-4, 3-6, 7-6 (7/5), 6-2 in 3 uur en 29 minuten. Een serieuze opdoffer voor Vliegen, die vorige maand nog de finale speelde in München en ongetwijfeld zal gerekend hebben op minstens tweede ronde aan de Porte d'Auteil. De 22-jarige Dlouhy kon alleen in het Challenger-circuit nog maar overtuigen en wist in het ATP-circuit nog maar één match te winnen. Vorig jaar sneuvelde Vliegen in de tweede ronde van Roland Garros tegen de latere finalist Mariano Puerta.

Vliegen komt 2-1 voor
Vreemde eerste set, met maar liefst vijf breaks. Vliegen begon slecht en kwam meteen 2-0 achter, maar herpakte zich snel en ging daarop zelf twee keer door de service van Dlouhy. In het zesde game kwam Vliegen 0-40 achter, maar hij werkte de drie breakpunten weg en liep nog uit tot 2-5. Dlouhy kwam terug tot 5-4 en leek ook langszij te komen tot 5-5, maar Vliegen werkte opnieuw twee breakpunten weg en verzilverde zijn eerste setpunt: 4-6 in 37 minuten. Het zevende game was cruciaal in de tweede set. Vliegen was teruggekomen van 3-1 tot 3-3 en in dat zevende game kwam hij 40-15 voor op de opslag van Dlouhy. De Limburger kon de twee breakpunten niet benutten en toen hij bij 5-4 zelf twee breakpunten tegenkreeg, pakte Dlouhy tweede set met 6-4. In de derde set kwam Vliegen voor de derde keer op rij vroeg achter (2-0) om meteen een rebreak af te dwingen en in het zevende game ging hij opnieuw door de opslag van Dlouhy. Vliegen ging meteen door en op de opslag van de Tsjech dwong hij twee games later een setpunt af. Hij liet de kans niet liggen en won de derde set met 3-6.

The Fly kraakt
Waarna de fatale vierde set voor Vliegen aanbrak. In het tiende game dwong Vliegen maar liefst vier matchballen af op de opslag van Dlouhy, maar de Tsjech kon ze telkens onschadelijk maken en maakte na een felbevochten game 5-5 gelijk. Vliegen haalde daarop vlot zijn eigen opslagspel binnen en op de service van Dlouhy stond hij daarna opnieuw drie keer op matchpunt. Weer werd het niets voor Vliegen, zodat er een tiebreak kwam. In totaal liet Vliegen in de vierde set 11 breakkansen, waaronder 7 matchpunten, onbenut. De tiebreak ging gelijk op, maar Dlouhy haalde de set binnen met 7-6 (7/5) na 1 uur en 7 minuten. Vliegen kraakte en kwam in de vijfde set snel 4-1 achter. Bij 5-2 kreeg hij op zijn eigen opslag drie matchpunten tegen. Het tweede was het goede voor Dlouhy, die de vijfde set won met 6-2 in 32 minuten. In de tweede ronde speelt Dlouhy tegen de winnaar van de partij tussen de Argentijn Jose Acasuso en de Fransman Fabrice Santoro

 

20:11 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.