29-05-06

Wat zeggen de kranten over RG

Wat zeggen de kranten over RG;

nieuwsblad;

Niet overtuigende Clijsters naar tweede ronde

PARIJS - Ook Kim Clijsters heeft zich geplaatst voor de tweede ronde, via winst tegen de Française Virginie Razzano (WTA 68) in twee sets: 6-0, 7-6 (7/4) in 1 uur en 14 minuten.

In de tweede ronde speelt Clijsters tegen de winnares van de partij tussen de Argentijnse Mariana Diaz-Oliva (WTA 88) en de Spaanse Conchita Martinez-Granados (WTA 95). Tegen Diaz-Oliva speelde Clijsters al drie keer.

De Limburgse verloor hun eerste partij, in Bol 2001 (0-6, 6-2, 6-3), maar de andere twee ontmoetingen won ze in twee sets, in Roland-Garros 2001 (7-5, 6-1) en in de Fed Cup 2005 (6-1, 6-2). Martinez-Granados stond tegenover Clijsters in de US Open 2002; Clijsters won toen met 6-1 en 6-0.

Clijsters maakte er in de eerste set een gezondheidswandeling van. Razzano kon op geen enkel moment dreigen, en haalde bijna nog het meest punten binnen door de 8 unforced errors van Clijsters. De Française sloeg in de hele eerste set welgeteld één winner. Clijsters dwong 7 breakkansen af, en benutte er daarvan 3. Goed voor 6-0 in 22 minuten.

In de tweede set leek er een compleet andere Razzano op de baan te staan. Ze ging door de opslag van Clijsters en stond na 11 minuten al 0-3 voor. Frappant was dat ze in haar twee eigen servicegames een eerste opslag had van 100% (op 11 opslagbeurten). Clijsters leek compleet de pedalen kwijt.

Ze bleef meer onnodige fouten slaan dan Razzano, bij 1-4 kon ze nog net een nieuwe break vermijden en bij 2-5 moest ze ook een setpunt van Razzano ongedaan maken. Onder meer dankzij een dubbele fout kreeg Clijsters in het 9e game een kans op een rebreak en ze greep die met beide handen (4-5). De Limburgse leek meteen weer gelanceerd, maar ze moest in haar daaropvolgende opslagspel toch twee nieuwe breakpunten neutraliseren. Er vielen geen breaks meer, en dus moest een tiebreak de beslissing brengen in de tweede set.

In die tiebreak ging het gelijk op tot 2-2, maar dan maakte Clijsters een kloofje. Bij 6-3 kreeg ze drie wedstrijdpunten; het eerste miste ze nog, maar het tweede was het goede: 7-6 (7/4) in 52 minuten.

 

Vliegen out in eerste ronde, ondanks 7 matchpunten

Kristof Vliegen heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van Roland-Garros, het tweede Grand-Slamtornooi van het seizoen. Hij verloor van de Tsjech Lukas Dlouhy (ATP 86) in vijf sets: 4-6, 6-4, 3-6, 7-6 (7/5), 6-2 in 3 uur en 29 minuten.

In set 4 kreeg de Limburger maar liefst 7 matchballen, maar hij kon er geen enkele van benutten. Vliegen en Dlouhy hadden nooit eerder tegen elkaar gespeeld. Vorig jaar haalde Vliegen nog de tweede ronde van Roland-Garros; toen werd hij uitgeschakeld door de Argentijn Mariano Puerta.

De eerste set kende een vreemd verloop, met maar liefst 5 breaks. Vliegen begon slecht aan de wedstrijd en kwam meteen 2-0 achter. Hij herpakte zich echter en ging daarop zelf 2 keer door de service van zijn tegenstander. In het zesde game kwam Vliegen 0-40 achter, maar hij werkte de 3 breakpunten weg, en liep nog uit tot 2-5. Dlouhy kwam echter terug tot 5-4, en leek ook langszij te komen tot 5-5, maar Vliegen werkte opnieuw 2 breakpunten weg, en verzilverde zijn eerste setpunt: 4-6 in 37 minuten.

Het 7e game was cruciaal in de tweede set. Vliegen was teruggekomen van 3-1 tot 3-3, en in dat zevende game kwam hij 40-15 voor op de opslag van Dlouhy. De Limburger kon de 2 breakpunten echter niet benutten. Bij 5-4 kreeg hij daarop zelf twee breakpunten tegen, en aan het eerste had Dlouhy genoeg om de tweede set met 6-4 binnen te halen na 45 minuten.

In set 3 kwam Vliegen voor de derde keer op rij vroeg achter (2-0). Hij kon echter meteen een rebreak afdwingen, en in het zevende game ging hij opnieuw door de opslag van Dlouhy. Vliegen ging meteen door en op de opslag van de Tsjech dwong hij twee games later een setpunt af. Hij liet de kans niet liggen en won set 3 met 3-6 in 28 minuten.

Beide spelers behielden in set 4 hun opslag tot 4-5, ondanks vier breakkansen voor Vliegen en twee voor Dlouhy. In het tiende game dwong Vliegen maar liefst 4 matchballen af op de opslag van Dlouhy, maar de Tsjech kon ze telkens onschadelijk maken, en maakte na een felbevochten game 5-5 gelijk. Vliegen haalde daarop vlot zijn eigen opslagspel binnen, en op de service van Dlouhy stond hij daarna opnieuw drie keer op matchpunt. Hij faalde echter telkens weer, waardoor er een tiebreak kwam. In totaal liet Vliegen in de vierde set 11 breakkansen, waaronder 7 matchpunten, onbenut. De tiebreak ging gelijk op, maar Dlouhy haalde de set binnen met 7-6 (7/5) na 1 uur en 7 minuten.

In de beslissende set liep Dlouhy direct uit tot 3-0 en 4-1. Vliegen haalde nog het zesde game binnen (4-2), maar bij 5-2 kreeg hij op zijn eigen opslag drie matchpunten tegen. Het tweede was het goede voor Dlouhy, die de vijfde set won met 6-2 in 32 minuten.

In de tweede ronde speelt Dlouhy tegen de winnaar van de partij tussen de Argentijn Jose Acasuso en de Fransman Fabrice Santoro.

 

Likhovtseva, 1/2e finaliste 2005, out in eerste ronde

Elena Likhovtseva, vorig jaar nog goed voor de halve finale op Roland-Garros, ging er maandag in de eerste ronde van het tweede grandslamtornooi van het jaar zonder pardon uit tegen de Kroatische Karolina Sprem: 6-1, 6-1.

De Russin, het achttiende reekshoofd in Parijs, zorgde vorig jaar voor een grote verrassing door op 29-jarige leeftijd in haar 46e grandslam voor het eerst de laatste vier te bereiken. In de halve finale verloor ze van de Française Mary Pierce. Likhovtseva, die ook in het dubbel goed uit de voeten kan, kende evenwel een erg teleurstellend seizoenbegin. Sinds de maand februari kon ze geen twee wedstrijden op rij meer winnen.

Sprem is evenwel geen doetje: in 2004 stond ze nog in de top-20 van de wereld. Ze zakte evenwel weg naar de 74e plaats. In de tweede ronde treft de Kroatische de winnares van het duel tussen de Chinese Peng Shuai en de Russin Elena Vesnina.

 

Malisse uitgeschakeld na spannende vijfsetter

PARIJS - Xavier Malisse (ATP 37) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van Roland-Garros. Hij verloor van de Chileen Nicolas Massu (ATP 35) in vijf sets: 6-1, 7-5, 1-6, 4-6, 9-7 in maar liefst 4 uur en 24 minuten.

Het is de snelste uitschakeling van Malisse in Roland-Garros, sinds zijn eerste deelname in 1999. In de tweede ronde speelt Massu tegen de Wit-Rus Max Mirnyi (ATP 49).

Massu, de olympische kampioen van Athene, startte de wedstrijd als een sneltrein en liep direct uit tot 4-0. In het vijfde game kreeg Malisse drie kansen op een break, maar hij liet ze liggen (0-5). Hij haalde wel het daaropvolgende game op love binnen (1-5), maar verloor toch de eerste set, met 6-1 in 28 minuten.

Beter vanaf tweede set

In de tweede set begon Malisse wat beter te spelen, maar in het 4e spel moest hij toch weer zijn opslag afstaan (3-1). De X-Man kwam echter terug tot 3-3, waarna het gelijk opging tot 5-5. In het 11e game liet Malisse zijn tegenstander echter uitlopen tot 0-40, en Massu benutte het eerste van drie breakpunten. Daarop mocht de Chileen serveren voor de set, en hij maakte die uit met 7-5 in 58 minuten.

Pas in de derde set zagen we de echte Xavier Malisse aan het werk. Nadat het 1-2 was geworden realiseerde hij twee breaks en een love game op eigen service (5-1), waarna hij de set uitmaakte op love: 1-6 in 28 minuten.

In set 4 ging Malisse op zijn elan door, en Massu, die in het zesde spel een waarschuwing kreeg voor coaching, was de eerste bij wie de vermoeidheid begon te spelen. Bij 3-4 liet Malisse, waarschijnlijk uit voorzorg, de kine op het veld komen voor zijn rechterkuit. Malisse had aan één break (in game 3) in de vierde set genoeg om 2-2 gelijk te maken in de sets: 4-6 in 1 uur en 4 minuten.

Flipkens naar tweede ronde

PARIJS - Kirsten Flipkens (WTA-150) zit in de tweede ronde van het vrouwen enkelspel op Roland-Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. Onze landgenote, die na loting als lucky loser werd opgevist uit de kwalificaties, haalde het maandagnamiddag met 6-2, 6-3 in 63 minuten in de eerste ronde van de Française Virginie Pichet (WTA-204). Zondag verloor Flipkens nog van Pichet in de derde kwalificatieronde (5-7, 6-2, 8-6).

Flipkens en coach Marc De Hous hadden hun les van daags voordien goed onthouden. Bij haar allereerste aantreden op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi brak ze snel tot 2-1, om via 3-1 naar 6-2 door te stomen in 28 minuten. Het aantal directe fouten van de twee bleef evenwichtig, maar onze landgenote toonde zich ondernemender (66 winners tegenover 48) en serveerde bovendien heel goed.

In het eerste spelletje van de tweede set klampte Pichet nog aan met vijf geredde breakballen, maar een opstapeling van de directe fouten (41 tegenover 28) zorgde finaal toch voor de break. Flipkens, ex-nummer één van de wereld bij de junioren, putte nog wat meer vertrouwen en won makkelijk de tweede set in 35 minuten.

In de tweede ronde wacht de Molse de winnares van het duel tussen de Italiaanse Flavia Pennetta (WTA-19/17e reekshoofd) en de Amerikaanse Bethanie Mattek (WTA-102). Flipkens ontmoette nog geen van beide speelsters op het circuit.

Vrouwen enkelspel - 1e ronde:

Kirsten Flipkens (BEL) - Virginie Pichet (Fra) 6-2, 6-3.

20:26 Gepost door dcvke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.